WNF tevreden over nieuw bossenverdrag Afrika
• 07-02-2005
• leestijd 2 minuten
Leiders van tien centraal-Afrikaanse landen hebben afgelopen weekeinde een internationaal verdrag gesloten voor de bescherming van de tropische regenwouden. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) is er ,,historie'' geschreven tijdens de bijeenkomst in Congo-Brazzaville. De organisatie tekende zondag wel aan dat er wel aanvullende fondsen nodig zijn om het verdrag volledig te kunnen uitvoeren.
Centraal-Afrika herbergt met 190 miljoen hectare een kwart van 's werelds tropische bossen en is na het Amazonegebied 's werelds grootste regenwoud ter wereld. Het zogeheten Congo Bassin wordt echter ernstig bedreigd door grootschalige houtkap, stroperij en handel in bedreigde diersoorten. ,,Met het verdrag, Comifac geheten, hebben de tien Afrikaanse leiders wettelijke afspraken gemaakt om met elkaar dit gebied in stand te houden'', zei Gerhard van den Top, directeur Natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds zondag.
Behalve het Comifac-verdrag is er ook een akkoord getekend voor de bescherming van een grensoverschrijdend bosgebied tussen Kameroen, Gabon en Congo-Brazzaville ter grootte van 14,6 miljoen hectare. Volgens Van den Top maken beide verdragen het mogelijk om Afrikaanse landen krachtig te laten samenwerken in de strijd tegen illegale handel en illegale houtkap. ,,Vroeger moesten parkbeheerders en autoriteiten vaak met lede ogen toezien hoe stropers over een grensrivier ontsnapten naar het buurland. Straks kunnen parkbeheerders grensoverschrijdend samenwerken''.
In de aanloop naar de topconferentie legde de Europese Unie 40 miljoen euro op tafel voor de bescherming van het Congo Bassin. Het Wereld Natuur Fonds had gehoopt dat donoren tijdens de top in Brazzaville met aanvullende fondsen zouden komen. Dat is niet gebeurd. ,,Het komt er dus nu op aan aanvullende fondsen te zoeken'', zegt de WNF-directeur.
De topconferentie in Brazzaville was het vervolg op een eerste 'bossentop' van Centraal-Afrikaanse leiders in maart 1999 in Yaoundé, Kameroen. Het verdrag in Brazzaville is ondertekend door de Democratische Republiek Congo, Congo-Brazzaville, Kameroen, Gabon, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal Guinee, Tsjaad, Sao Tomé en Principe, Rwanda en Burundi. De Franse president Chirac was eregast bij de top.