Vroege Vogels

WNF roept Van der Wal op wet voor natuurherstel EU te omarmen

  •  
23-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Dick Jeukens

© Dick Jeukens

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept Natuurminister Christianne van der Wal op het voorstel van de Europese Commissie voor een natuurherstelwet te "omarmen en uit te voeren". Met de wet wil de Commissie het verdwijnen van planten- en diersoorten in Europa tegengaan.

Natuurherstelplannen

De 27 lidstaten moeten binnen twee jaar nadat de nieuwe wet van kracht wordt natuurherstelplannen indienen in Brussel en kunnen er op worden afgerekend als de doelen niet worden gehaald. Het doel is om 80 procent van alle leefgebieden die in slechte staat zijn te herstellen. Het WNF noemt het wetsvoorstel "een belangrijke stap in de richting van natuurherstel" en heeft er "hoge verwachtingen" van.

De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. Het WNF noemt de wet "hard nodig. De natuur en de biodiversiteit staan onder druk van de mens, intensieve landbouw, overbevissing, houtkap en oprukkende steden. Met een sterke Europese wet kunnen natuurherstelprojecten op grote schaal worden toegepast." Die projecten dragen bij aan de bescherming van planten en dieren, maar leiden ook tot "meer natuurinclusieve landbouw en groene ruimte in steden."

Boerenprotest

Het voorstel van de Europese Commissie komt op de dag dat in Nederland een groot boerenprotest is. De agrariërs demonstreren tegen de plannen van minister Van der Wal voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Te veel stikstof en ammoniak in de natuur zorgt voor het verdwijnen van bepaalde planten en dieren. De boeren menen dat de plannen van de minister hen onevenredig hard raken.

Bron: ANP

Meer over:

wnf, natuurherstel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.