Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF roept landen op om duurzaam hout te doneren aan Atjeh

  •  
31-01-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het Wereld Natuur Fonds heeft vrijdag in Jakarta, samen met het onderzoeksinstituut Greenomics Indonesia en enkele parlementariërs de internationale gemeenschap opgeroepen om op duurzame wijze verkregen hout te doneren aan Atjeh. Aanleiding voor de oproep is de bezorgdheid over de dreigende toename van de nu al omvangrijke houtkap in waardevolle natuurgebieden in Atjeh, nu er extra hout nodig is voor de wederopbouw van het door de tsunami getroffen gebied.
Uit een studie van Wereld Natuur Fonds en Greenomics blijkt dat de komende vijf jaar vier tot acht miljoen kubieke meter rondhout nodig zijn voor de bouw en herstel van huizen, scholen, kantoren en vissersboten. Donorlanden zouden hiervan een miljoen kubieke meter voor hun rekening kunnen nemen. Maar dit hout moet dan wel op duurzame wijze zijn verkregen, aldus de organisaties.
Het Wereld Natuur Fonds maakt zich al lange tijd zorgen over de houtkap in Indonesië, waarvan een belangrijk deel illegaal plaatsvindt. Als gevolg van de tsunami is de druk op het tropisch regenwoud alleen maar groter geworden. Hierdoor neemt de kans op aardverschuivingen en overstromingen toe. Bovendien bedreigt de houtkap de dieren die in deze bossen leven, zoals de orang-oetan, Sumatraanse tijger en Sumatraanse olifant.
“We moeten voorkomen dat we de ene natuurramp met de andere natuurramp gaan bestrijden”, aldus Mubariq Ahmad, directeur van WWF-Indonesië. “Het Wereld Natuur Fonds heeft zijn kennis en expertise aangeboden aan de regering in Jakarta. Wij willen graag behulpzaam zijn om donorlanden te mobiliseren om hulp in de vorm van hout te geven”.
Indonesische parlementariërs ondersteunen de oproep van Wereld Natuur Fonds en Greenomics. “Dit is een creatieve oplossing, waarmee we de druk op de bossen in Indonesië kunnen verkleinen”, aldus parlementariër Sarwono Kusumaatmadja, tevens oud-minister van Milieu.
(Bron: WWF )
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.