WNF publiceert interactieve kaart
• 25-01-2012
• leestijd 2 minuten
Vandaag heeft het Wereld Natuur Fonds een nieuwe
interactieve kaart
gelanceerd. De kaart is gebaseerd op data van wetenschappers van de Universiteit van Brits Columbia in het Canadese Vancouver. Zij hebben voor het WNF een methode ontwikkeld die de gevolgen laat zien van overbevissing. De kaart laat zien hoe de capaciteit van een zeegebied om een gezonde visstand voort te brengen is aangetast. Op de kaart is te zien dat in bijna alle grote zeeën de productiviteit is verslechterd.
Steeds sneller
Europese vissersvloten zwermen steeds sneller uit over de oceanen om gebieden leeg te vissen. Geholpen door brandstofsubsidies en visserijovereenkomsten met ontwikkelingslanden exploiteren ze in hoog tempo visgronden en trekken vervolgens weer verder.
Dramatische impact
Het rapport van de Universiteit van Brits Columbia schetst voor het eerst op een interactieve wereldkaart hoe dramatisch de impact van visserij wereldwijd is toegenomen. Het toont ook aan dat Europese vloten sinds 1980 sneller bewegen over de oceanen, op zoek naar nieuwe visgronden. Door teruglopende vangsten in eigen wateren, vaak door langdurige overbevissing, en pogingen van de Europese Unie om de overcapaciteit aan schepen aan te pakken zoeken zij hun heil in de verste uithoeken van de oceanen.
Oorzaken expansie
De onderzoekers wijzen drie oorzaken aan voor die expansie. In de eerste plaats sluiten grote visserijbedrijven overeenkomsten met ontwikkelingslanden om voor hun kust te vissen. Daarnaast onttrekken rederijen zich aan Europese regelgeving door onder een niet-Europese vlag te varen, het zogenoemde omvlaggen. Ten slotte profiteren schepen van brandstofsubsidies, waardoor ze verder en langer kunnen varen.
De Europese Unie werkt momenteel aan de herziening van het Europese Visserijbeleid. Het WNF roept de lidstaten op om daarin vast te leggen dat hun visserijvloten voortaan altijd aan de EU-regels zijn gebonden, waar ter wereld zij ook vissen. Om plundering van visgronden in te dammen moet Europa in internationale visserij-organen krachtiger inzetten op duurzaam beheer van visbestanden. Dat is ook in het belang van grote visserijlanden als Rusland, China en Japan. In de Regional Fisheries Management Organisations (RFMO) toont de EU te weinig ambitie voor een duurzamere visserij. Verder vraagt WNF aan de EU om het budget voor visserij in verre wateren van 1 miljard euro absoluut niet in te zetten voor schadelijke vistechnieken.
Nederlandse voorbeelden
Het Nederlandse kabinet heeft zich er eerder voor uitgesproken om verantwoorde visserij ook buiten de EU de norm te laten zijn. Nederland kan daardoor een belangrijke rol spelen in een duurzamere Europese vissersvloot. ,,Het Europees visserijbeleid wordt slechts eens in de tien jaar herzien'', aldus Carel Drijver, hoofd oceanen en kusten van het Wereld Natuur Fonds. ,,Daarom is er nu een unieke kans om Europese vissersvloten wereldwijd duurzaam te laten vissen. Het is hoog tijd dat Europa zich verantwoordelijk voelt voor haar vloot buiten Europese wateren. De meeste vloten vissen achteloos visgronden leeg, zonder achterom kijken. Er zijn gelukkig ook enkele initiatieven van Nederlandse rederijen om buiten Europese wateren tot duurzame visserij te komen. Dergelijke positieve uitzonderingen moeten snel de norm worden in Europa.''
Bron: Trouw, Wereld Natuur Fonds