Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF pleit voor meer aandacht voor kleine walvissen en dolfijnen bij IWC

  •  
24-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bruinvis_04.jpg
Kleine walvissen, dolfijnen en bruinvissen worden ernstig bedreigd door vervuiling van zeeën en rivieren, verlies van leefgebied, jacht en omdat ze verstrikt raken in visnetten. Daarom moeten er voor de kleine walvis- en dolfijnachtigen net zulke scherpe beschermingsmaatregelen komen als voor de grote walvissen. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag 24 juni in het rapport Small Cetaceans: the forgotten whales, dat vandaag wordt gepresenteerd op de 61e jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) op Madeira.
Hoewel de toekomst van de grote walvissen, zoals de bultrug, nog niet veilig is gesteld, bestaan er voor deze zeezoogdieren al wel vergaande beschermingsmaatregelen, zoals een internationaal verbod op de commerciële jacht, het zogeheten moratorium dat sinds 1986 van kracht is. De jacht op de kleinere walvissen en dolfijnen gaat echter wereldwijd gewoon door, terwijl de situatie van veel van deze kleinere soorten net zo kritiek is of op zijn minst onzeker. Het rapport noemt als voorbeeld de Dall-bruinvissen. Japan doodt elk jaar 16.000 van deze dieren.
Het WNF pleit er daarom voor dat de IWC zich ook sterk gaat maken voor bescherming van de kleinere zeezoogdieren. “We moeten de kleinere soorten niet vergeten”. Een extra belemmering voor de bescherming van de kleinere soorten is dat vaak data ontbreken over hun status en gedrag. Veertig van de 69 kleinere soorten staan bij de natuurbeschermingsorganisatie IUCN geregistreerd als ‘data deficient’. Dit wil zeggen dat er onvoldoende gegevens zijn om te kunnen beoordelen of ze bedreigd worden of niet. “Dit betekent echter niet dat ze dus buiten gevaar zijn en dat er ongebreideld op gejaagd kan worden”, aldus de woordvoerder van het WNF.
Kleine walvissen, dolfijnen en bruinvissen vervullen een belangrijke rol in het ecosysteem van zeeën en rivieren. “Zij moeten ook beschermd worden. We willen voorkomen dat door bescherming van de grote walvissen, het probleem wordt verlegd naar de kleine walvissen”, aldus het WNF.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.