Vroege Vogels

WNF onderzoekt terugkomst tonijn in Noordzee

  •  
17-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Atlantische blauwvintonijn in gevangenschap bij Malta - NIET HERGEBRUIKEN

© Atlantische blauwvintonijn in gevangenschap bij Malta. Bron: WWF Wild Wonders of Europe Zanki

Na een afwezigheid van ruim vijftig jaar lijkt de blauwvintonijn terug te zijn in de Noordzee. In de noordelijke wateren bij Denemarken en Zweden zijn de reuzentonijnen waargenomen. Om de comeback goed in kaart te brengen, gaat WNF samen met onderzoekers satelietmarkers aanbrengen op de tonijnen.

Overbevissing

Door overbevissing is de Atlantische blauwvintonijn in de jaren 60 uit de Noordzee verdwenen. Ook in andere zeeën is de stand van de tonijn in de twintigste eeuw enorm gekelderd. Dankzij strengere regels gaat het nu weer iets beter met de reuzentonijn.

Reuzentonijn

De blauwvintonijn is een grote roofvis die snelheden van 70 kilometer per uur kan bereiken. Met behulp van bijzondere lichaamsaanpassingen kan de tonijn goed warmte vasthouden en zo lange afstanden afleggen. Er zijn twee paaigronden bekend van de tonijn, de Golf van Mexico en de Middellandse zee.

Onderzoek

De tonijn wordt nu waargenomen in de noordelijke wateren. Vermoed wordt dat de tonijnen vanuit de Middellandse zee naar het noorden trekken, maar het zou ook kunnen dat ze vanaf Mexico zwemmen. Om zekerheid te krijgen over hun trekroutes gaat WNF met onderzoekers uit Denemarken en Zweden en met sportvissers veertig blauwvintonijnen voorzien van satelliettags. Voor het vangen van blauwvintonijnen is voor dit onderzoek ontheffing verleend. Vissen op de blauwvintonijn is in deze regio verboden.
Luister hier naar de radioreportage  van Vroege Vogels over de blauwvintonijn en andere soorten tonijn. Waarin onderzoeker Steven Adolf het visbeleid en de certificering onder de loep neemt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.