Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF: neushoorn en tijger veilig in Nepal

  •  
24-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
neush.jpg

© De Nepalese ranger Rupak Maharjan. Copyright: WWF Nepal

In 2012 meldden de autoriteiten dat voor het eerst in 29 jaar geen neushoorn was gestroopt door stropers. Dat was opmerkelijk nieuws, zeker vergeleken met de diepterecords in Zuid-Afrika waar afgelopen jaar zelfs ruim 1000 neushoorns zijn gedood voor hun hoorn.
Afgelopen jaar is Nepal er opnieuw in geslaagd om de stropers weg te houden.
Zwaar onder druk
Ook landen als Nepal en India hadden jaren achtereen te kampen met stroperij. In 2006 werden in Chitwan Nationaal Park nog in een week tijd drie gestroopte neushoorns gemeld. De Indische neushoorn (wereldwijde populatie +- 2600) komt in Nepal nog in twee beschermde gebieden voor. De soort staat hier zwaar onder druk want er zijn naar schatting nog amper 534 exemplaren.
Aantal tijgers in Nepal stijgt
Tijgers profiteren ervan dat ze de laatste jaren niet worden gedood voor de illegale handel. Uit de laatste tijgertelling van de Nepalese overheid (2013) bleek dat er zo’n 198 tijgers in het wild leven. Een stuk meer dan in 2009 toen er nog 121 tijgers werden geteld.
Beloning voor tomeloze inzet
Dat stroperij is teruggelopen naar nul ziet het WNF als een beloning voor de enorme inzet van de Nepalese regering om stroperij terug te dringen. De opsporingsdienst van de politie heeft extra mankracht om netwerken van illegale handel op te rollen. Er zijn al diverse stropers en handelaren in bedreigde dieren opgepakt en berecht.
De handhavende instanties werken veel beter samen dan vroeger dankzij het speciale Wildlife Crime Control Bureau dat werd opgezet naar aanleiding van de Tijgertop in 2010. Nepal beloofde zich toen in te zetten voor een verdubbeling van het aantal tijgers in 2022.
Ecodrones
Ook de Nepalese media besteden sinds een aantal jaren veel aandacht aan de problematiek van stroperij en illegale handel en dat is van belang voor bewustwording.
Het WNF en de Nepalese overheid werken nauw samen op het gebied van natuurbescherming. Nepal is het eerste land waar op initiatief van WNF is getest met eco-drones, onbemande vliegtuigjes in de strijd tegen stropers.
Parkrangers
Lees hier het verhaal van ranger Rupak Maharjan, die zich al jaren soms met gevaar voor eigen leven inzet voor bescherming van bedreigde soorten als de Indische neushoorn.
Radioreportage "Drones tegen stropers"
Bron: Wereld Natuur Fonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.