Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF: Nederlanders leven op de pof

  •  
29-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WNF_01.jpg
Nederland consumeert de natuurlijke hulpbronnen - zoals hout, vis, schoon water en vruchtbare grond- sneller dan de aarde kan aanvullen. Dat gaat steeds vaker ten koste van anderen. Nederlanders leven en consumeren alsof ze twee wereldbollen tot hun beschikking hebben. Ons land teert daarbij niet alleen in op haar eigen natuurlijke kapitaal, maar put vooral de reserves elders op onze planeet verder uit. Zo wordt een groene schuldenlast opgebouwd.
Dat blijkt uit de eerste Nederlandse editie van het Living Planet Report 2008 van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het rapport geeft inzicht in de gezondheidstoestand van onze aarde. Met die gezondheid blijkt het slecht gesteld. De rijkdom aan diersoorten is in de tropen de afgelopen 35 jaar met gemiddeld 50 procent gedaald. Rondom Latijns-Amerika is zelfs sprake van een daling van 76 procent. De Ecologische Voetafdruk* van de gemiddelde wereldburger wordt steeds groter en leidt tot klimaatverandering, overbevissing, ontbossing en vervuiling.
Energieverbruik
Het grootste deel van de Nederlandse voetafdruk wordt veroorzaakt door ons energieverbruik. Daarnaast brengt de Nederlandse editie van het Living Planet Report verschillende grondstoffen in kaart die van groot belang zijn voor de Nederlandse markt en een flinke impact hebben op de biodiversiteit elders in de wereld; zoals soja, hout, koffie en vis. Dan blijkt dat Nederland tot zijn nek in de groene schulden zit. Zo zijn we, op China na, de grootste importeur van soja ter wereld. Ruim tweederde van de geimporteerde soja komt uit Brazilie. Een groot deel wordt verwerkt in veevoer. De Nederlander eet veel vlees; gemiddeld 86 kilo per persoon per jaar. Daarmee staat ons land op de 7e plaats van de wereldranglijst voor vleesconsumptie. Keerzijde van de medaille is het verlies van het tropisch regenwoud in de Amazone. De natuur moet plaatsmaken voor snel groeiende sojaplantages.
"Nederland neemt steeds meer groen krediet op, maar vergeet een afbetalingsregeling te treffen met de aarde,’’ aldus Johan van de Gronden, algemeen directeur WNF. "Opeenvolgende regeringen stapelden het ene goede voornemen op het andere. Millenniumdoelen, energiebesparing en het verlies van soorten voor 2010 een halt toeroepen. Maar het blijft bij goede voornemens. Sinds 1991 wordt bijvoorbeeld al gesproken over het tegen gaan van de import van fout hout. We zijn nu 17 jaar verder en dat is nog steeds niet geregeld. De huidige kredietcrisis leert ons dat leven met een schijnzekerheid op termijn mis gaat.’’
Natuurcrisis
De allerarmsten op aarde worden nu al geraakt door de natuurcrisis. Zij zijn voor hun dagelijks bestaan direct afhankelijk van natuurlijk kapitaal, zoals hout, voedsel en drinkwater. Nederland zelf voelt de gevolgen nog niet zo. Van de Gronden: "Maar dat is een kwestie van tijd. Om een economische ramp te voorkomen, maken we in een weekeind 20 miljard euro vrij. Om een natuurlijke ramp te voorkomen doen we bitter weinig.’’
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor