Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF: Maak natuur van alle uiterwaarden binnen rivierdijken

  •  
23-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
uiterwaarden

Uiterwaarden Merwede

© Marin8409

Grootschalige natuurlijke inrichting van het rivierengebied is mogelijk zonder de waterveiligheid onder druk te zetten. Dat concludeert onderzoeksbureau HKV Lijn in Water in een onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, waarover Trouw schrijft.

Omvorming tot natuur

Langs de Waal, Maas, Rijn, Nederrijn en IJssel is de afgelopen dertig jaar een derde van de binnendijkse gronden omgevormd tot natuur. 60 procent − circa 40.000 hectare - is nog in gebruik bij boeren, industrie en als woongebied. Het Wereld Natuur Fonds roept de regering op om zoveel mogelijk land tussen de dijken om te zetten in riviernatuur.

Extra maatregelen voor meer natuur

HKV Lijn in Water stelt dat 95 procent van de uiterwaarden omgevormd kan worden tot bos, struweel en natuurlijk hooiland. Dat zal dan bij hoogwater wel zorgen voor een hogere waterstand van 30 tot 60 centimeter. Maar volgens de onderzoekers kan dat worden ondervangen met ‘een aantal rivierverruimende maatregelen, zoals meestromende nevengeulen en het versterken en verleggen van dijken’.

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.