WNF'ers redden babygorilla en tijger
• 09-01-2009
• leestijd 2 minuten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil de rijkdom aan plant- en diersoorten op aarde beschermen. Een hele klus, waarbij we alle hulp kunnen gebruiken. In heel uitzonderlijke situaties gaat dat zelfs met één dier tegelijk.
Een katholieke priester in Kameroen trof eind vorig jaar een zwaar verwaarloosde babygorilla in de jungle aan. Het jong was in een nationaal park door stropers bij zijn moeder weggeroofd en voor dood achtergelaten. Het beestje vertoonde ernstige uitdrogingsverschijnselen.
Het WNF was toevallig in de buurt met twee dierenartsen om onderzoek te doen naar het gedrag van bosolifanten. Hun hulp werd ingeroepen om de kleine gorilla te redden. Het aapje is aan een infuus gelegd en kreeg antibiotica toegediend, waardoor het beestje kon overleven. De overheid van Kameroen heeft ervoor gezorgd dat het gorillajong is opgenomen door een groep soortgenoten die in een opvangcentrum voor verweesde gorilla’s leeft. Van de stropers ontbreekt elk spoor. Het WNF kijkt of extra maatregelen nodig zijn om stroperij tegen te gaan.
Tijger
In de Noord-Indiase deelstaat Assam riepen dorpelingen de hulp van WNF in toen zij een paar weken geleden een 8 jaar oude tijger aantroffen in een waterput. Het dier, afkomstig uit een nabij gelegen Nationaal Park, zat helemaal onder de modder. Hij was daardoor erg zwaar en moest veel extra moeite doen om boven water te blijven.
De plaatselijke politie was nodig om de enorme hoeveelheid nieuwsgierige dorpelingen op afstand te houden. Ondertussen zetten het WNF en de medewekers van het Nationale Park een reddingsactie op touw. Besloten werd om de uitgeputte tijger direct te verdoven en in de put af te dalen. Het dier kreeg een touw om zijn middel en werd uit de put gehesen. De verdoofde tijger is direct daarna door een dierenarts onderzocht. Wonderbaarlijk genoeg bleek hij geen verwondingen aan zijn valpartij over te hebben gehouden. Hij werd daarom direct terug gebracht naar ‘zijn’ nationaal park.
Aziatische leeuw
Ook in de West-Indiase deelstaat Gujurat kwam het regelmatig voor dat een dier in een waterput viel en verdronk. Het WNF werkt in deze deelstaat omdat zich hier het Gir Nationaal Park bevindt; woonplaats van de laatste Aziatische leeuwen op aarde. Van dit kleine broertje van de Afrikaanse leeuw leven nog ongeveer 350 tot 400 exemplaren in het wild. Omdat de Aziatische leeuw en andere dieren te beschermen, heeft het WNF putdeksels laten maken waarmee de lokale bevolking de putten afdekt.
Het WNF probeert de soortenrijkdom op aarde te beschermen. Daar komen andere werkzaamheden bij kijken dan bij de bescherming of het welzijn van individuele dieren. Maar juist omdat het WNF een autoriteit is op het gebied van natuurbescherming, weten zijn veldmedewerkers goed hoe ze met wilde dieren om moeten gaan. Vandaar dat hun hulp soms in wordt geroepen als een wild dier in nood verkeert. En wie laat zo'n beest nou stikken?
Bron: WNF