Als de wereld niet snel in actie komt om klimaatverandering tegen te gaan, zullen de koraalriffen in de Koraaldriehoek in Zuid-Oost Azië, het meest waardevolle zeegebied van onze planeet, eind deze eeuw zijn verdwenen. De kustgebieden in de Koraaldriehoek zullen - zowel boven als onder water - zo zijn aangetast dat een groot deel van het inkomen en voedselvoorziening van de ruim 100 miljoen mensen in dit gebied, verloren gaan, aldus het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een rapport, dat vandaag 13 mei wordt gepubliceerd tijdens de Wereld Oceanen Conferentie in Manado, Indonesië.
De Koraaldriehoek strekt zich uit over Indonesië, de Filippijnen, Maleisië, Papoea Nieuw Guinea, Brunei, de Salomon Eilanden en Oost Timor, en beslaat 5.4 miljoen km2 (150x Nederland). Het gebied is een waardevolle kraamkamer, waar vissen kuit schieten en nieuw leven ontstaat. Nergens ter wereld is de soortenrijkdom zo groot als hier. Hier vind je 75 procent van alle koraalsoorten, 6 verschillende soorten zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, 22 soorten dolfijnen en meer dan 3000 verschillende soorten vissen. De koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasbedden voorzien ruim 100 miljoen mensen in de kustgebieden van voedsel, bouwmaterialen, kustbescherming en inkomsten uit (duik)toerisme en visserij.
“De impact van klimaatverandering aan de ene kant en het vaak achteloos omspringen met de natuur langs de kusten, vormen een rampzalige combinatie”, aldus Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF. “Maar hoewel we een deel van de veranderingen niet meer kunnen tegenhouden, hebben we zeker nog de kans het tij te keren.”
Naast strenge, ambitieuze, internationale klimaatafspraken, moet effectief kustbeheer en regionale actie tegen overbevissing, ontbossing en vervuiling een ramp voor mens en dier voorkomen. Het WNF heeft in zijn nieuwe rapport op basis van honderden wetenschappelijke studies een ‘worst case’ scenario en een positief scenario voor de regio uitgewerkt.
De afgelopen 40 jaar is 40 procent van de koraalriffen en mangrovebossen in het gebied verloren gegaan. Ontbossing langs de kust, overbevissing, vervuiling en verslechterde waterkwaliteit hebben de conditie van de waardevolle ecosystemen aangetast. De stijgende zeespiegel, het opwarmende zeewater en de verzuring van de oceaan door klimaatverandering brengen de dreigende catastrofe nog eens sneller dichterbij.
De verantwoordelijkheid voor het beschermen van de Koraaldriehoek ligt niet alleen bij de landen in het gebied. Internationale investeringen zijn nodig om de Koraaldriehoek te beschermen en de kusten weerbaar te maken tegen het nu al veranderende klimaat. De internationale gemeenschap moet tijdens de VN-Klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar tot een stevig klimaatakkoord komen met strenge, ambitieuze afspraken om de CO2- uitstoot wereldwijd terug te dringen.