WNF bezorgd over uitzending tv-kok Herman den Blijker met zeeschilpad
• 24-06-2009
• leestijd 2 minuten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is bezorgd naar aanleiding van de uitzending van tv-kok Herman den Blijker, gisteravond in ‘Herrie aan de Horizon’ op RTL4, waarin kandidaten een recept moesten maken met zeeschildpad. Het WNF vindt het eten van deze bedreigde diersoort ongepast en neemt uitdrukkelijk afstand van de suggestie dat het eten van gekweekte zeeschildpad niet slecht is voor de natuur.
In de uitzending kookten de deelnemers zeeschilpad die gekweekt is op een zeeschildpaddenboerderij op de Kaaimaneilanden, een eilandengroep in het Caribisch gebied. Zeeschildpadden behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. De belangrijkste bedreigingen zijn: het rapen van de eieren, vernieling van legstranden, ze worden bevist om te eten of ze komen per ongeluk in de netten van vissers terecht.
Het ging het in de uitzending om de groene zeeschildpad. Deze soort heeft in het wild de status ‘bedreigd’, maar regionaal in en om de Kaaimaneilanden zelfs de status ‘uitgestorven’. Alle overige zeeschildpadden hebben wereldwijd de status ‘bedreigd’tot ‘ernstig bedreigd’, met uitzondering van de Warana, die ‘kwetsbaar’is. De internationale handel in alle zeeschildpadsoorten is verboden. Dit geldt ook voor de internationale handel in gekweekte zeeschildpadden, zoals getoond in de uitzending.
“Zeeschildpad eten is misschien wel toegestaan op de Kaaimaneilanden, maar de uitvoer naar en het commercieel gebruik in de EU en Nederland is strikt verboden! Promotie van het eten van zeeschildpadden op de Nederlandse televisie geeft dus een totaal verkeerd signaal. Het zet de kijker op het verkeerde been, terwijl natuurbeschermers met steun van hun achterban zich al jaren inzetten voor het behoud van deze diersoort”, aldus het WNF. Dinsdag kreeg het WNF naar aanleiding van promo’s al diverse vragen binnen van bezorgde donateurs en vrijwilligers.
Het WNF is geen voorstander van het kweken van zeeschildpadden, zoals dat op de Kaaimaneilanden gebeurt, omdat dit de vraag naar het eten van deze dieren en de discussie aanwakkert om de commerciële handel weer mogelijk te maken. Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over de herkomst van de eieren. Hoewel zeeschildpadden zich in gevangenschap kunnen voortplanten, moeten de eerste eieren waarmee de boerderij begon, uit het wild zijn gehaald. Een zeeschildpad kan zich pas na circa 30 jaar voortplanten.
Bron: WNF