WNF bezorgd over berggorilla's
• 21-07-2009
• leestijd 2 minuten
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is bezorgd over de bosbranden die op de grens van Rwanda en Uganda woeden. Op dit moment vormt het vuur echter nog geen directe bedreiging voor het leefgebied van de ruim 270 berggorilla’s die in deze omgeving leven. Maar de blusactiviteiten van de lokale parkautoriteiten – die daarbij worden geholpen door vrijwilligers, het leger en de politie- worden gehinderd door gebrek aan materieel en een harde wind die het vuur blijft aanwakkeren.
Het vuur brak zaterdagmiddag 18 juli uit toen een Rwandese bijenhouder zijn bijenvolk wilde uitroken om honing te verzamelen. De man had een ouderwets korfje met kolen bij zich dat hij op de grond zette om de bijenkorven te openen. Door de harde wind sprong een vonk uit de kolen over op het gras. Dit jaargetijde is de droge periode in Centraal-Afrika. Hoewel de bijenhouder nog heeft geprobeerd om de vlammen te doven, sloeg het vuur – aangewakkerd door de harde wind- snel over op de omliggende bossen. De bijenhouder heeft het incident zelf gemeld en wordt momenteel behandeld voor brandwonden aan zijn gezicht, armen en benen.
Het vuur woedt op de hellingen van de Muhabura vulkaan in het Rwandese Vulcanoes National Park en is inmiddels overgeslagen naar Mgahinga Gorilla National Park, dat aan de Ugandese zijde van de vulkaan ligt. In totaal leven nog circa 720 berggorilla's op aarde, waarvan er naar schatting 270 voorkomen in dit grensgebied tussen Rwanda en Uganda. De berggorilla’s leven hoog op de hellingen van de vulkaan. Het gebied waar de bosbranden momenteel woeden, ligt lager op de helling, richting het dal. Inmiddels is ruim 300 hectare natuur in de as gelegd; een gebied ter grootte van de stad Groningen. Vulcanoes en Mgahinga National Park zijn samen bijna 20.000 hectare groot.
Helikopters
Inmiddels zijn twee legerhelikopters ingezet om de brand te helpen blussen. Daarnaast neemt het WNF, samen met lokale organisaties, maatregelen om het uitbreken van bosbranden in de toekomst te voorkomen. Het houden van bijen wordt aangemoedigd als alternatieve inkomstenbron. Zo wordt voorkomen dat de lokale bevolking het bos in moet om hout te kappen en wild te stropen. Wel gaat het WNF lokale organisaties en bijenhouders helpen om modernere apparatuur aan te schaffen om hun bijenvolken uit te roken. Bij deze nieuwe apparatuur zijn de kooltjes beter afgeschermd. Het WNF wordt continue op de hoogte gehouden van het verloop van de bosbranden door medewerkers in het veld en de lokale parkautoriteiten.
Sta voor aap
Het WNF voert momenteel campagne voor het behoud van de mensapen –Sta voor aap- , waaronder voor de ernstig bedreigde berggorilla. Het aantal mensapen is de afgelopen 50 jaar namelijk gehalveerd. WNF-ambassadeur Carice van Houten bracht begin dit jaar een bezoek aan de berggorilla’s in Rwanda.