Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

WNF: 30.000 euro voor oplossing mens-dier conflicten

3 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Indo chinese tijger

© Indo-Chinese tijger. Bron: Wikimedia

WNF en Wildlabs zoeken ‘techies’ voor Human Wildlife Conflict Tech Challenge. Het aantal (dodelijke) confrontaties tussen mensen en dieren als de tijger, olifant en ijsbeer neemt steeds meer toe. De belangrijkste oorzaak is het geslonken en versnipperde leefgebied van wilde dieren. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en partner WILDLABS.NET dagen universiteiten, ‘techies’, innovatieve denkers en doeners uit om met nieuwe of verbeterde oplossingen voor mens-dierconflicten te komen. De winnaars van de eerste Human Wildlife Conflict Tech Challenge krijgen elk 30.000 euro om het idee verder te ontwikkelen en in de praktijk te testen.

Wildlabs zoeken ‘techies’

Een oplossing is urgenter dan ooit om het draagvlak van de lokale bevolking voor natuurbescherming te behouden. Tussen 2013 en 2016 verloren alleen al in India ruim 1200 mensen het leven in een conflict met een olifant en werden meer dan 100 mensen gedood door een tijger. Op hun beurt doden Indiërs gemiddeld 40 olifanten per jaar uit wraak voor de schade die ze hebben aangericht. In de laatste twintig jaar zijn in het hele Arctische gebied honderden ‘conflict-ijsberen’ gedood waarvan alleen al in Alaska meer dan 160 in de laatste vijftien jaar. Alle drie staan op de Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten van IUCN.

Twee keer 30.000 euro

Er is al een hele reeks aan maatregelen om confrontaties met wilde dieren tegen te gaan, variërend van elektrische hekwerken tot diepe greppels, chilibommetjes, bijen, vuurwerk en schijnwerpers tot voorlichting. Maar het is niet genoeg of het komt te laat. Er zijn twee cases waarvoor oplossingen kunnen worden bedacht: een voor olifanten in India en een voor roofdieren (ijsbeer en tijger). Voor elke casus is 30.000 euro beschikbaar waarmee de winnaar het instrument verder kan ontwikkelen en in de praktijk kan testen.
Inzenden kan van 3 juli tot en met 12 september. Op de website van WILDLABS.NET is alle informatie over de wedstrijd te vinden.
Bron: WNF

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.