Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Witte watersalamander midden op een rotonde

  •  
03-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
Midden op het Keizer Karelplein in Nijmegen is een witte salamander gezien. Dat er midden op een verkeersplein een populatie salamanders leeft is al bijzonder, maar dan ook nog één witte.
De witte is waarschijnlijk een zogenoemde 'leucist' of 'flavist' (net niet helemaal albino, hij had nog donkere ogen). Tonnie Woeltjes van RAVON (Reptielen Amfibiën en Vissen Onderzoek Nederland) denkt dat het beestje geen lang leven beschoren is.'"Zodra hij aan land gaat, en dat doen salamanders in deze tijd van het jaar, is zo'n wit beest snel gevonden door een reiger, een egel of een lijster."
De salamanders en salamanderlarven zijn waargenomen in de vijver die is aangelegd in het park midden op het Keizer Karelplein. Onduidelijk is of de salamanders hier zijn uitgezet of dat ze de vijver zelf bereikt hebben. Onder de kleine watersalamanders is een witte (leucistische) salamander aangetroffen. Witte salamanders worden niet vaak gezien, omdat ze meer opvallen en dus eerder worden opgegeten. De witte kleur kan veroorzaakt worden door inteelt, hetgeen optreedt in kleine afgezonderde populaties.
Het originele bericht over de witte watersalamander staat hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.