Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Witte kontjes

  •  
17-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
AAK-VVV_schijnnestelen-5.jpg
Op het landje van Goof is het momenteel bal. Er wordt voor de schuilhut flink versierd, gevochten en geïmponeerd. Intriges spelen zich op korte afstand van het kijkgat van mijn hut af. Als een soort van ‘voyeur’ zit ik dit prachtige schouwspel te volgen. Soms vergeet ik dan gewoon te fotograferen, zo leuk is het. De gruttomannetjes lopen als een dressuurpaard met opstaande rugveren en gespreide staart voor mijn hut langs. Ze zijn dan voornamelijk op zoek naar een geschikte pol gras waar hun toekomstige nest wordt gemaakt.
Dit gaat niet vanzelf en een heel ritueel gaat er aan vooraf. De man draait in de nestkom rond en drukt zijn borst tegen de bodem. Hij krabt daarbij fier met zijn poten het nestkuiltje uit en toont zijn witte onderstaartveren.‘Gentlemen don’t try this at home’, maar gruttovrouwen zijn dol op witte kontjes.
Semi-ongeïnteresseerd
Gruttovrouwen blijken in eerste instantie niet op deze avances in te gaan en houden zich in de regel bezig met poetsen, eten of slapen. Dit noemen we ook wel de overspronghandeling. Toch is haar aandacht snel gewekt door de aanhoudende uitslover en zal zij voetje voor voetje de nestkom omzichtig benaderen en inspecteren.
Verstokte houding
De volgende stap in het hele baltsritueel is dat beide partners rond de nestkom plaatsnemen en gezamenlijk de nestkom bekijken. De nieuwe ‘wieg’ kan dan minutenlang het onderwerp van gesprek zijn. De verstokte houding is een belangrijke fase in het aanscherpen van de paarband. Het kan dan niet lang meer duren of de eieren worden gelegd.
Astrid kant©
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.