Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Galloway kalf met witte vacht

  •  
10-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
478 keer bekeken
  •  
Wit galloway kalfje

© Wit galloway kalfje

In de Ooijpolder is een wit Galloway-kalfje geboren. Het is geen albino maar een leucino. 
Galloway-runderen zijn doorgaans zwart, soms bruin of blond, maar zeer zelden wit. Daarom is het heel bijzonder dat er onlangs een spierwit kalfje werd geboren in de Gelderse Ooijpolder. Fokko Erhart, beheerder namens Free Nature , had ’t nog nooit gezien. Het kalfje is in prima conditie en doet precies wat kalfjes zoal doen: drinken, slapen en vrolijk wat ronddartelen.
Weeffoutje
Het kalfje is geen albino. Albinisme is een afwijking waarbij het lichaam geen melanine aanmaken, de stof die kleur geeft aan huid, haar en ogen. Dat resulteert in een mens of dier met witroze huid, wit haar en rode ogen. Albinisme gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten, die verschillende achterliggende oorzaken kunnen hebben. Een van de bekendste albino-dieren was Sneeuwvlokje, de inmiddels overleden gorilla uit de dierentuin van Barcelona.
Het witte Galloway-kalfje is geen albino, want hij heeft geen rode ogen. Wel heeft hij duidelijk een kleurafwijking die wordt veroorzaakt door verminderde pigmentatie. De verzamelnaam voor witte kleurafwijkingen die worden veroorzaakt door minder pigment is leucisme (leukos is Grieks en betekent wit). De oorzaken daarvan kunnen heel verschillend zijn, maar ze hebben doorgaans te maken met een weeffoutje aan het gen dat verantwoordelijk is voor de kleur wit. De gezondheid van zo’n wit dier lijdt daar doorgaans niet onder.
Het omgekeerde van leucisme is melanisme: een kleurafwijking die wordt veroorzaakt door te véél pigment. Dat levert dieren op die helemaal zwart zijn, terwijl ze normaal een andere kleur hebben. Zo werd er zeer recent een pikzwart reetje gezien door een boswachter op Ameland.
Een afwijkend gekleurd dier – spierwit of pikzwart - valt natuurlijk op, en dat kan z’n voortbestaan in gevaar brengen, want je zit eerder in het vizier van een roofdier. Bij grote dieren zoals het kalfje in de Ooijpolder zal dat zo’n vaart niet lopen; zoveel grote roofdieren lopen er immers niet rond in Gelderland.

Meer over:

galloway
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor