Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Witte fietsen voor Polen

  •  
18-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_130672.jpg
Woensdag zijn 90 witte fietsen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe overgedragen aan de heer Rabski van Nationaal Park Odra Delta in Polen.
Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat al jaren bekend om zijn witte fietsen, waarmee bezoekers zich makkelijk door het hele Park kunnen verplaatsen. De fietsen zijn oorspronkelijk een idee van politicus en industrieel ontwerper Luid Schimmelpennink. Hij wilde in de provotijd in Amsterdam 2000 gratis witte fietsen plaatsen, die door iedereen gebruikt zouden kunnen worden. Het plan vond echter geen doorgang.
In 1975 is het begonnen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de ANWB met de aanschaf van 50 witte fietsen. Nu, 30 jaar later, heeft het park 1700 fietsen. Negentig van deze tweewielers waren, zoals dat in de economie gaat, afgeschreven, maar voor de gelegenheid geheel gereviseerd door medewerkers van de ANWB.
In Polen zullen de fietsen worden gebruikt door de bezoekers van een nieuw, in oktober te openen park; het Odra Delta Park. De European Union Coastal Conservation Poland (EUCC Poland) had als eerste particuliere natuurorganisatie - onder andere met Nederlands geld - terreinen verworven in de Oderdelta. Met deze strategische aankopen wil EUCC Poland het gebied beschermen als doorgangsterrein voor trekvogels en als habitat voor vogels en zoogdieren.
Al in 2001 besloot de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) om European Union Coastal Conservation Poland (EUCC Poland) te ondersteunen bij haar activiteiten in de Oderdelta. Van hen is het idee voor de overdracht van de witte fietsen van Park De Hoge Veluwe dan ook afkomstig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.