Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Witpuntoeverlibel gespot dichtbij de Nederlandse grens

8 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
witpuntoeverlibel

© Mannetje van de witpuntoeverlibel - Fotograaf Christophe Brochard

Op maar 700 meter van de Nederlandse grens is bij de Plateaux, in Wallonië, de witpuntoeverlibel gesignaleerd. Sinds begin juli is deze soort pas drie keer gezien in België. Opvallend is dat de dichtstbijzijnde bekende populaties zich bevinden in het noorden van Frankrijk op ongeveer 80 kilometer van de Belgische grens.

Uitbreiding leefgebied

De van oorsprong zuidelijke soort breidt haar leefgebied al zo'n 20 jaar gestaag naar het noorden uit. Zo was de libel al te zien in het noorden van Polen en in West-Duitsland.

Libellentoerisme

De witpuntoeverlibel werd ontdekt door Alain De Broyer en het kostte hem heel wat uren tijd om het dier voldoende goed te zien om hem te determineren. De dagen nadien kwam het ‘libellentoerisme’ op gang en werd de libel door tientallen libellenliefhebbers bewonderd.

Wie ziet de libel als eerst?

Het is erg waarschijnlijk dat de witpuntoeverlibel de komende jaren verder zal oprukken en misschien dat hij nu al in het zuiden van Nederland aanwezig is. Kijk dus goed om je heen want misschien ben jij wel diegene die als eerste de libellensoort in Nederland spot!
Bron: De Vlinderstichting

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.