Vroege Vogels

Wisent emigreert om inteelt te voorkomen

  •  
03-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_149546.jpg

© wisent

Wisentstier Pomijk uit het Natuurpark Lelystad verhuist over ongeveer twee weken naar Kopenhagen om te voorkomen dat hij zich vergrijpt aan zijn dochters. In ruil daarvoor krijgt het park een Deense dekhengst terug, die voor gezond nageslacht moet zorgen.
Beheerder Hans Rosenberg heeft dat bekendgemaakt.
De 13-jarige Pomijk is in topconditie en heeft al voor flink wat kroost gezorgd in het Natuurpark Lelystad. Dat nageslacht werd altijd elders ondergebracht maar het park wil nu verder met de huidige populatie. Dus werd zijn vruchtbaarheid Pomijk bijna fataal. Om inteelt te voorkomen zou hij normaal gesproken de kogel krijgen. De ruil met een dierentuin in Kopenhagen is volgens Rosenberg dan ook uniek. En het heeft de Lelystadse stier het leven gered.
1000 kilo
Het vangen van de stier wordt overigens nog een hele klus. Pomijk weegt ongeveer 1000 kilo en moet onder narcose worden gebracht, voordat hij op transport kan. ,,En dat is allemaal nog best wel spannend. Maar we moeten hem verdoven, want anders maakt-ie je af'', verzekert Rosenberg.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.