De wipsnavelkraaien van Nieuw-Caledonië, een eiland in de Stille Oceaan, blijken nog slimmer dan gedacht. Ze bedienen kleine werktuigen om er groter gereedschap mee binnen te halen. Daarmee komen zij vervolgens bij onbereikbaar voedsel. Dat staat deze week in Trouw.
Biologen schrijven in wetenschappelijk magazine Current Biology dat deze slimheid nog niet eerder is aangetoond binnen de dierenwereld. Zelfs de meest pientere apen maken geen gebruik van zogenaamde 'meta-gereedschappen'.
De wipsnavelkraai (
Corvus moneduloides
) is in zijn natuurlijke omgeving al erg inventief bij het vergaren van voedsel. Van takken en blaadjes maakt hij haakjes en prikstokjes om bij insecten te kunnen. Onder experimentele omstandigheden bleek de vogel ook in staat om rechte ijzerdraadjes om te buigen tot haakjes waarmee zij een emmertje met een stukje vlees uit een buisje konden hijsen.
Om het gebruik van 'meta-gereedschappen' aan te tonen deden de biologen een aantal proeven. Zo moesten de vogels een stukje vlees uit een hol vissen, maar kregen daarvoor een te korte stok. Verderop lag een langere hengel, maar buiten bereik. Een aap blijft dan vergeefs naar het voedsel reiken, maar de wipsnavelkraaien hadden bedacht om eerst met het te korte gereedschap naar de langere stok te vissen. Daarmee konden ze dan wel bij de lekkere hap.