Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Winterveldjes een succes

17 mrt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
In Noordoost-Groningen wemelt het tegenwoordig van de geelgorzen, dankzij de aanleg van akkerranden en wintervoedselveldjes. 
Het gaat al jaren slecht met de akkervogels in Nederland. Soorten als de kievit, geelgors en veldleeuwerik zijn enorm achteruitgegaan. In Noordoost-Groningen krijgen de akkervogels de laatste jaren een duwtje in de rug door de aanleg van akkerranden en wintervoedselveldjes. En met succes, want het wemelt er ’s winters weer van de geelgorzen. 
De vraag is waar deze gorzen vandaan komen. Zijn het Nederlandse vogels die blijven omdat het hier nu weer aantrekkelijk is? Of zijn het Zweedse vogels die ontdekt hebben die het hier tegenwoordig prettig overwinteren is?
Vogelonderzoeker Raymond Klaassen probeert antwoord te krijgen op deze vragen door de geelgorzen te vangen met mistnetten en ze te ringen. Als de vogels dan later worden teruggevangen, kan hun verspreidingsgebied in kaart worden gebracht. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.