Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Libellenknutjes, de fenolijn, de NJN bestaat 100 jaar en alle overige onderwerpen

  •  
14-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
libellenknutje

© Marcel Wasscher

Ook libellen hebben hun eigen knutjes

Dat zoogdieren een in hun gespecialiseerd knutje hebben, dat hebben de meeste onder ons wel ervaren. Maar er zijn ook knutjes die alleen maar parasiteren op de vleugels van libellen. De vrouwtjes van deze twee millimeter grote knutjes zuigen haemolymphe uit de aders aan de basis van libellenvleugels. De knutjes of bijtmuggen zijn vanaf foto’s vrij gemakkelijk te herkennen als ovale donkere stippen op libellenvleugels.

Heel Holland hiked

Drie weken lang wandelt een groep jongeren door Nederland om aandacht te vragen niet alleen voor duurzaamheid maar ook voor de veranderde ’connectie met de natuur’. Volgens initiatiefnemer Eefke de Wouw zitten we teveel met de benen onder het bureau en achter het beeldscherm. Bij een groot aantal jongeren leidt dat tot stress en vaak ook tot een burn-out. Juist daarom is het belangrijk om de natuur in te zijn, zeggen de jongeren van Heel Holland Hiked. In totaal lopen ze 523 km door Nederland, van Pieterburen via Noord-Brabant naar Amsterdam. De wandeling duurt nog t/m vrijdag 21 augustus en iedereen t/m 30 jaar oud kan een dagje meelopen. Kijk voor meer informatie bij Heel Holland hiked (met een ‘d’ op het einde, zeggen ze zelf).
Heel Holland hiked

De jongeren van 'Heel Holland hiked' in de Loonse en Drunense duinen

© Henny Radstaak

Fenolijn 035-6711338

Een merelechtpaar met een vierde nest, de eerste vallende eikels, en orchissen die zijn uitgebloeid. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. En we horen wat Hilversum met boekweit te maken heeft.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
20200320_ZG_merel

Merel

© VV

Geeserstroom staat droog

Het natuur- en waterbergingsgebied Geeserstroom in Drenthe staat droog. Wat ooit is aangelegd als moerasgebied waar veel bijzondere vogels op afkomen, lijkt nu meer op een droge savanne. En dat ligt niet alleen aan de hete zomers van de afgelopen jaren.

Een tuin vol insecten

Henk van Alst in Amsterdam heeft een bijzondere tuin. Het is niet alleen een oase van rust in de stad, maar hij heeft er ook honderden insecten gefotografeerd en beschreven. Zo werd hij vanzelf een amateur entomoloog.

Zijn publicatie is hier in te zien

NJN bestaat honderd jaar !

De Nederlandse Jeugdbond voor Natuur (NJN) is een jeugdvereniging voor en door jongeren tussen de 11 en 25 jaar.  De nadruk bij de excursies en kampen ligt op de natuur. In 1920 werd de NJN opgericht, en nu 100 jaar later bestaat de vereniging nog steeds. Met woorden als de keukenmeidenflora, piepers en zoka hebben de leden een geheel eigen vocabulaire. De leden die na hun 25ste afscheid moeten nemen van de NJN worden ouwe sokken genoemd, een geuzennaam binnen de natuurwereld !


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.