Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Winterswijk: een mozaïekvloer van bijzondere natuur

23 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Grote gele kwikstaart in de Bekendelle

© Grote gele kwikstaart bij een natuurlijke beek

De oude steengroeve in Winterswijk is overgenomen door de natuur. Vanaf de bodem, op dertig meter diepte, kijk je omhoog naar 240 miljoen jaar geschiedenis.
Rondom de groeve is te zien hoe het landschap er in een recenter verleden veelal uitzag: kleine akkers en weilanden, vennen, koeien in de wei en stukjes bos ertussen. In twee dagen ontdekken Menno en Milouska de natuur van het afwisselende Winterswijkse landschap!

Sauriërs

Normaal liggen aardlagen horizontaal bovenop elkaar, maar in Winterswijk is door verschuivingen in de vroege ijstijd de boel gekanteld, waardoor oude aardlagen aan de oppervlakte komen. Deze oude lagen nemen je mee naar de tijd van de machtige sauriërs, voorlopers van onze huidige vogels. Hoe toepasselijk is het dan dat juist hier, te midden van deze oude gesteenten, de grootste uil ter wereld, de oehoe, momenteel haar jongen grootbrengt.
Rectificatie: in de uitzending is de naam van de geoloog verkeerd gespeld. De expert is Adam Haarhuis, geoloog en archeoloog.

Steenuil

Opmerkelijk genoeg voelt de kleinste uil van Nederland, de steenuil, zich ook prima thuis in het kleinschalige boerenlandschap van Winterswijk. Menno en Milouska gaan naar dit uiltje op zoek, en zien ook het fleurige oranjetipje vliegen op velden vol pinksterbloemen. Verder vissen ze in natuurlijke beken naar bijzondere soorten zoals de beekprik.
Vroege Vogels TV, vrijdag 25 mei om 19.35 uur op NPO2

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.