Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Winterschatjes: Galanthus

  •  
19-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
sneeuwklokje_groenpunt_Geert_Overmars.jpg
Het wonder van deze planten zit in de plant, want in de aderen stroomt geen gewoon vocht, maar een soort anti-vries. Daarom is het sneeuwklokje één van de weinige planten die sneeuw en vorst kan weerstaan. In 2012, na de warme januari, stonden al veel sneeuwklokjes in bloei toen de netniet-Elfsteden-kou toesloeg. Onder de sneeuw en soms met een ijskraag rond de bloemen trotseerden ze de kou. Twee dagen na de inval van de dooi gingen de bloemen verder waar ze waren gebleven: bloeien alsof er niks was gebeurd.
Sneeuwklokjes-wit
Een leuk 'weetje' over de bloempjes komt van Wikipedia: "De bloem lijkt wit doch is feitelijk kleurloos. Een fijngeknepen bloemblad blijkt glashelder te zijn, doordat de luchtbelletjes tussen de bladcellen dan weggeperst zijn. Het is deze lucht die het invallende licht in alle richtingen weerkaatst, waardoor de mens het als wit waarneemt."
Soorten
Er zijn vele honderden verschillende sneeuwklokjes, zeker omdat kwekers ermee zijn gaan experimenteren. Het geslacht Sneeuwklokje (Galanthus) bestaat uit 19 soorten bolgewassen uit de Narcisfamilie (Amaryllidaceae), en door te kruisen zijn er veel bijzondere exemplaren ontstaan.
De hoveniers van  De Warande (Laag-Keppel) hebben zelf drie soorten 'gemaakt' die hun naam dragen: Warande's Grootste, Warande's Groenpunt en Warande's Sieraad. Op de foto van Geert Overmars: 'de groenpunt'.
Voordeel van het aanplanten van verschillende soorten is dat je het bloeiseizoen er enorm mee kan verlengen, want de eerste (de groenpunt bijvoorbeeld) bloeien al in het begin van de winter (eind november, december) terwijl andere van die lieve witte klokjes tot in mei in bloei staan.
Kleine kasjes
Volgens Willem Overmars van de Warande vormen de bloemetjes van sneeuwklokjes mini-kasjes. "Binnenin het bloemetje is de temperatuur een graad of vijf hoger dan de buitenlucht. Zeker in de tijd dat deze bloemen bloeien is dat voor veel insecten erg aangenaam. Op zoek naar voedsel kunnen ze er even binnen, beschermd tegen de wind, opwarmen voordat ze een volgend bloemetje bezoeken."
Bronnen:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor