Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ook in de winter zijn paddenstoelen te vinden

  •  
13-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1172 keer bekeken
  •  
Blauwgroen trechtertje

Blauwgroen trechtertje

© Jan Vermeer

Niet alleen in de herfst, ook midden in de winter kan je paddenstoelen vinden. En niet de minste! Natuurfotograaf Jan Vermeer is verslingerd aan het blauwgroen trechtertje.

Pionier in de poep

We vinden een grote hoeveelheid trechtertjes aan de rand van Ugchelen, nota bene op een hondenuitlaatstrook. Maar dat is toeval, zegt Vermeer. "Het is niet dat deze paddenstoeltjes van veel stikstof en fosfaat houden. Ze komen vooral op 'verstoorde grond' voor. Het is een echte pionier en blijkbaar is deze grond recent overhoop gehaald."
Waar de blauwgroene trechtertjes vroeger heel schaars waren, zie je ze nu steeds meer.

Jan Vermeer

Jan Vermeer met blauwgroen trechtertje

© Rob Buiter

Niet alleen in de herfst

Paddenstoelen zijn niets meer en niets minder dan het vruchtlichaam van een enorm ondergronds netwerk van schimmeldraden. Ze hebben vocht nodig om boven de grond te komen. Daarom is de herfst wel een toptijd voor paddenstoelen. "Maar zolang het niet vriest, kan je deze minuscule trechtertjes dus ook midden in de winter tegenkomen. Eigenlijk het hele jaar door zie je wel paddenstoelen. Als je maar goed kijkt."

Blauwgroen trechtertje

Blauwgroen trechtertje

© Jan Vermeer

Obsessie

Sinds Vermeer enkele jaren terug verhuisde naar een huis met een grote tuin, heeft hij zelf ook de nodige paddenstoelen in zijn tuin. "Ik sprong een gat in de lucht toen ik de eerste herfst vliegenzwammen zag opkomen. Maar sindsdien zijn paddenstoelen ook wel een soort obsessie geworden. Van de zesduizend soorten die je in ons land kan vinden, heb ik de mooiste in een fotoboek verzameld."

Het boek 'Paddenstoelen, onmisbare wonderen van de natuur' is in eigen beheer uitgegeven door Vermeer Publishing.

Meer over:

paddenstoel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.