Vroege Vogels

Winterjuffers zijn er vroeg bij

  •    •  
28-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
616 keer bekeken
  •  
wj

© Fotograaf: JancoGrave

Deze juffers worden vanwege hun kleur ook wel ‘vliegende strootjes’ genoemd. Er zijn twee soorten in Nederland: de bruine winterjuffer en de noordse winterjuffer. De noordse is een stuk zeldzamer dan de bruine.

Dit moet je weten over winterjuffers

Lengte volwassene: max. 4 cm
Lijkt op: vrouwtje van de watersnuffel, ook een juffer
Lengte larve: max. 2,5 cm
wj2

© Fotograaf: noortjerussel

Opwarmen in de zon

Nu de zon schijnt en de temperaturen prettig zijn, kun je de winterjuffers veel op plantenstengels in de zon zien zitten, waar ze zich opwarmen. Met hun vleugels vangen ze de zonnestralen op en de warmte geven ze door aan hun spieren. Die spieren laten ze trillen, waardoor warmte vrijkomt. Hierdoor maken ze zich klaar om te gaan vliegen!

Winter is coming

De winterjuffers zijn de eerste juffers die je kunt zien vliegen na de winter. Zij hebben namelijk overwinterd als volwassen juffer. Ze kunnen bijzonder oud worden, wel 10 maanden. De voortplantingstijd is in het vroege voorjaar. Dan worden ook de eitjes gelegd. De larven uit deze eitjes zijn aan het eind van de zomer ontwikkeld tot volwassen juffers. En deze stoere juffers maken zich weer klaar voor de winter, laat 'm maar komen!
Met dank aan Nature Today

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.