Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Winterjuffer weer thuis

  •  
09-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruinewinterjuffer.jpg
Voor libellen is het nog volop winter. De meeste soorten brengen als larve onder water en in de waterbodem de winter door. Zeker nu het water nog koud is, zal het wel even duren voor de eerste vuurjuffertjes uitsluipen. De bruine winterjuffer is echter alweer in zijn voortplantingsgebied gezien.
Alleen de bruine en noordse winterjuffer overwinteren als libel. Ze trekken in het najaar weg van het water om een beschutte plek op de heide of in bosrandjes en ruigten in de buurt of zelfs op kilometers afstand op te zoeken. Hier zitten ze gedurende een aantal maanden in rust. De zeldzame noordse winterjuffer is nog niet in zijn voortplantingsgebied gezien, maar de bruine winterjuffer (foto) heeft zijn overwinteringsplekken verlaten en is weer thuis. Ze zijn in de buurt van hun voortplantingswater aan te treffen, speurend naar een partner, parend of bezig met het afzetten van de eitjes. Dit gebeurt op drijvend plantenmateriaal. De afgelopen jaren is de bruine winterjuffer zich sterk aan het uitbreiden. Inmiddels is de soort verspreid over het land te zien, maar de meesten zitten in het zuiden.
 
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.