Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Winning waddengas in strijd met klimaatdoelen'

  •  
28-05-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Extra winning van waddengas is in strijd met het klimaatbeleid, waarop Nederland en Europa willen inzetten voor na 2012, de post-Kyoto periode. Milieuorganisatie Greenpeace heeft vrijdag in een notitie aan het kabinet en de Tweede Kamer uiteengezet dat gaswinning leidt tot een versterking van het wereldwijde broeikasteffect.
Greenpeace reageert hiermee op het advies van de Commissie-Meijer, die in april aan de ministeries van VROM, Economische Zaken en Landbouw rapporteerde dat extra gaswinning in de Waddenzee mogelijk is zonder de natuur in het gebied te beschadigen. Los van natuureffecten als mogelijke zeebodemdaling vindt Greenpeace dat de commissie voorbij gaat aan de CO2-uitstoot door de verbranding van dit extra gas. Het kabinet zal nog voor de zomer zijn nieuwe beleid voor de Waddenzee presenteren.
De Europese inzet voor het klimaatbeleid na 2012 zal zijn dat de aarde met niet meer dan 2 graden Celsius opwarmt. In de praktijk betekent dit dat de uitstoot van CO2 in 2020 30 procent minder moet zijn dan in 1990. ,,Aangenomen dat de EU-lidstaten en dus ook Nederland een dergelijke reductieverplichting aangaan, dan is winning van waddengas strijdig met dit ambitieniveau'', aldus Greenpeace. In plaats van vermindering zal de verbranding van het waddengas de CO2-uitstoot laten groeien.
Volgens de milieuorganisatie heeft de commissie niet aan de opdracht voldaan de problemen, die de wadden bedreigen, integraal te analyseren. ,,Dat geldt vooral voor het negeren van klimaatveranderingen als direct gevolg van winning van waddengas.''
In de Tweede Kamer tekende zich kort na de presentatie van het Meijer-rapport een meerderheid af vóór extra gaswinning. (ANP)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.