Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Winnaar' Vieze Vijftig

  •  
05-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Wie is de grootste vervuiler van Nederland? Zondag wordt duidelijk wie de verkiezing van de ' Vieze Vijftig ' wint, of beter gezegd verliest. Om de eerste plaats strijden topmannen als Aalt Dijkhuizen, voorzitter van Wageningen UR, Steven Lak van het productschap Vee en Vlees, Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van de ABN Amro-bank en politici als Maxime Verhagen en Henk Bleker.
 
De Vieze Vijftig is een ranglijst met een knipoog, bedacht door WISE, Greenpeace, Vroege Vogels en joop.nl. Een deskundige jury heeft 50 personen geselecteerd die om allerlei redenen een plaatsje in de Vieze Vijftig verdienen: industriebaronnen, politici, lobbyisten, wetenschappers, bankiers.
Achtergronden
Er zijn mensen die we moeten eren omdat ze de duurzame revolutie uitbouwen. En er zijn mensen die permanent en bewust duurzame vooruitgang saboteren en afremmen. Ze werpen barrières op, het zijn eigenlijk tegenstanders van duurzame vooruitgang. Deze mensen moeten ook in beeld gebracht worden. Niet om ze als persoon aan de schandpaal te nagelen, wel om duidelijk te maken dat ze verantwoordelijk zijn. Alleen dan kunnen we de belemmeringen die ze opwerpen doorbreken.
Groeigroeigroei
Het huidige economische systeem is gebaseerd op het dogma dat eindeloze groei mogelijk en zelfs gewenst is. Dat is maar de vraag. Deze vervuilers zeggen: “groei is noodzakelijk om de ecologische problemen op te lossen. Als we maar genoeg verdienen kunnen we steeds efficiëntere technologieën ontwikkelen, en steeds minder grondstoffen gebruiken”. Maar er is geen enkel historisch bewijs dat efficiëntie de groei kan bijhouden. We gebruiken meer grondstoffen dan ooit, we produceren meer kernafval dan ooit en we stoten meer CO2 uit dan ooit. Alle mensen op deze lijst  blijven geloven in de mantra van groei en werken er elke dag hard aan om de aarde verder uit te putten.
Personen
Het gaat ons niet om het privé-gedrag van deze mensen. Ze scheiden vast hun afval en steunen vast goede doelen. Het gaat ons om de invloed die ze – dag in, dag uit - uitoefenen in hun werk. Is de lijst uitputtend? Nee, er zijn vast meer, en misschien wel betere, kandidaten te noemen. We dagen u dan ook uit om mee te discussiëren over de criteria en uitgangspunten. En om zelf met suggesties te komen voor een verbeterde lijst. Want volgend jaar doen we het weer – en dan beter!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.