Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Winnaar Rob Bijlsma

22 mrt 2013
  •  
leestijd 1 minuten
Eén van de belangrijkste Nederlandse natuurprijzen -met het grootste prijzengeld!- is deze week uitgereikt aan roofvogelman Rob Bijlsma. Als amateur (wat hij als een soort geuzennaam beschouwt) doet hij onderzoek en publiceert hij onwaarschijnlijk veel  in wetenschappelijke tijdschriften. Met de Edgar Doncker prijs is dé veldbioloog van Nederland 150.000 euro rijker.
Beluister de rede die Rob Bijlsma uitsprak na de prijsuitreiking door hierboven te klikken
Bijlsma klimt in bomen, ringt jongen en komt op voor de roofvogels. Maar bovenal is hij de onderzoeker die waarneemt en alles noteert. Alles wordt nauwkeurig bekeken en geturfd: het afval langs de weg, de gewichten van jonge vogels, de afstand waarop vogels wegvliegen als hij op ze toe loopt, het aantal konijnen op het fietspad, de gemiddelde hoeveelheid graankorrels die op een akker achterblijft na de oogst....
Naast Bijlsma waren drie andere vaste Vroege Vogels-gasten genomineerd. Kees Moeilker en Jelle Reumer van Het Natuurhistorisch in Rotterdam (en allebei regelmatig columnist bij ons op de radio) en vleermuisspecialist Herman Limpens.
Rob Bijlsma werd uitgebreid bewierookt en hield na de overhandiging een goed verhaal van ruim een half uur. Dat kunnen we niet integraal uitzenden en verknippen tot een handzaam onderwerp is zonde.
Downlad hier de hele rede van Rob Bijlsma in delen. We hebben het verhaal in drie stukken geknipt in verband met de grootte:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar