Hoewel de overheid de opwekking van deze duurzame energie in ruime mate aanmoedigt en subsidieert, wordt de realisatie hiervan voor het grootste deel overgelaten aan het particuliere initiatief. Zo zijn er in Nederland windmolenverenigingen opgericht, die zich de opwekking van duurzame energie ten doel hebben gesteld. Eén van deze verenigingen is de
coöperatieve vereniging “De Windvogel
.
De vereniging exploiteert momenteel vier windturbines. Twee hiervan , “De Volhouder” in Halsteren en “De Windvogel” in Bodegraven zijn resp. geplaatst in 1991 en in 1994 en hebben ieder een vermogen van 80 kW. Een derde windturbine “De Gouwevogel” aan de Gouwe te Gouda is geplaatst in november 2000. Deze turbine heeft een vermogen van 600 kilowatt, hetgeen voldoende is om ca. 300 gezinnen van schone elektriciteit te voorzien. De bouwkosten van “De Gouwevogel” zijn ongeveer € 500.000 geweest. Deze kosten zijn betaald met leningen van de Windvogelleden, subsidies en leningen bij banken. De exploitatiekosten, inclusief aflossing en rente van de turbines worden betaald uit de inkomsten die beschikbaar komen bij de verkoop van de opgewekte schone elektriciteit. In november 2005 is in Ouderkerk a/d Amstel een in 1992 geplaatste 80 kW Lagerwey vervangen door een moderne 2 MW turbine “De Amstelvogel” , waarmee kan worden voorzien in het stroomverbruik van ca 1300 huishoudens.
Het is de windmolenvereniging “De Windvogel” ernst om nog meer locaties te vinden, waar windturbines zonder veel hinder voor de omgeving kunnen worden geplaatst. Op deze manier probeert ze het aandeel van de duurzaam opgewekte energie in Nederland te vergroten. Voor het realiseren van deze doelstelling zijn meer sympathisanten en leden nodig, die ons willen helpen en hiermee het draagvlak van toepassing van windenergie vergroten.