Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Windmolens moeten verder van Urk'

  •  
08-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_300077.jpg

© Windmolen

Het megawindpark dat in de Noordoostpolder gebouwd zal worden moet verder van Urk worden geplaatst dan in de huidige plannen. Twee dijken die dichtbij het dorp liggen, moeten gevrijwaard blijven van windmolens. Provinciale Staten van Flevoland hebben donderdagavond unaniem ingestemd met een advies van deze strekking aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).
Volgens het plan moeten in de Noordoostpolder 93 windmolens verrijzen. Provinciale Staten zijn daar voorstander van, maar willen het zicht op de historische kern van het vissersdorp beschermen. Ook als dat betekent dat er 10 procent minder windmolens worden gebouwd, aldus het amendement. Op de Westermeerdijk en de Zuidermeerdijk zien de Statenleden liever geen windmolens.
De plannen voor het windmolenpark, dat over drie jaar het grootste van Nederland moet zijn, stuiten in Urk op felle weerstand. De windturbines van windpark Noordoostpolder komen volgens het plan 1,6 kilometer van Urk af te staan. Volgens de gemeente gaat dat ten koste van het dorpsgezicht. De gemeente stelde dat onlangs ook in een brandbrief aan de Tweede Kamerfracties.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.