Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Windmolens draaien als een dolle

23 feb 2017
  •  
leestijd 1 minuten
windmolen_10.jpg
De windmolens van energiebedrijf Nuon produceren donderdag, met de flinke storm die boven het land hangt, vier keer meer energie dan gemiddeld op een dag. De molens regelen zelf dat de kop en de wieken de wind zo optimaal mogelijk gebruiken. Ook schakelen ze zichzelf even uit boven windkracht 9 tot 10.

Mini-energiecentrale

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen in Nederland 202 windmolens, verdeeld over zestien parken, ook op zee. Een woordvoerster noemt een windmolen een mini-energiecentrale die veel dingen automatisch regelt. Ze zijn uitgerust met sensoren die windrichting en snelheid meten. Bij windkracht 9 tot 10 gaat een molen even uit. De windkracht is dan boven de 25 meter per seconde (90 kilometer per uur). Dat is om veiligheidsredenen, maar ook om schade aan de molen te voorkomen. Als de wind wat zakt, schakelt de molen zichzelf weer in.