Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Windmolenpark op zee stap dichterbij

  •  
15-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
windmolenpark_energie.jpg
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) heeft een vergunning verleend voor de aanleg van een windmolenpark op de Noordzee door de onderneming Airtricity. Daarmee is de locatie van het park, voor de kust van Hoek van Holland, bepaald.
Het kabinet stemde vorige maand in met het ,,waterplan'' van de staatssecretaris over de inrichting van de Noordzee. Dat biedt onder meer ruimte voor grootschalige windmolenparken. Het is nu aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) om te beslissen over een aanvraag voor subsidie voor het opwekken van groene stroom op zee.
De ontwerpvergunning maakt het voor het Ierse bedrijf Airtricity mogelijk om 72 windturbines te bouwen. Het park komt 40 kilometer uit de kust te liggen. Het kabinet wil deze kabinetsperiode voor 450 megawatt aan windenergie op zee realiseren, voor 2020 is het streven 6000 megawatt.
,,Met deze ontwerpvergunning voor 260 megawatt aan potentiële windenergie komt de realisatie van die kabinetsdoelstelling een belangrijke stap dichterbij'', liet het ministerie van Verkeer en Waterstaat in een persbericht weten.
Het is volgens Airtricity de eerste vergunningverlening in zeven jaar. Vorig jaar zomer trok nog een coalitie, aangevoerd door het Wereld Natuur Fonds, aan de bel over de stroperigheid bij de ontwikkeling van windenergie op zee. WNF wist zich gesteund door bedrijven als Ecoconcern, Essent, Eneco, NS en Rabobank.
Huizinga ontwikkelde een nieuwe aanpak om vaart te brengen in de vergunningverlening. De komende tijd zijn volgens haar dan ook meer vergunningen te verwachten. Nog steeds wordt onderzocht of de windmolenparken gevaarlijk zijn voor scheepvaart en luchtvaart en het effect voor trekvogels. Er is ook inspraak voorzien.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.