Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Windmolen van hout levert meer CO2-winst op

21 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolen_pixabay

© Pixabay

Door de gigantische palen van windmolens niet langer van staal of beton te maken, verwacht het Zweedse energieconcern Vattenfall dat de uitstoot van CO2 bij de bouw van windmolens ruim een kwart daalt. Het bedrijf doet een onderzoek om windmolenparken gemaakt van hout mogelijk zijn.

De houten palen zijn alleen bedoeld voor windmolens die op land staan. Om na te gaan of het materiaal geschikt is, werkt een Zweeds bedrijf Modvion mee dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van grote constructies van hout.

Houten windmolenpalen

De twee partijen verklaren alleen gecertificeerd duurzaam hout te gebruiken. Dat wil onder andere zeggen dat er nieuwe bomen worden geplant als vervanging voor het gekapte hout. Houten windmolenpalen zouden niet alleen voor het milieu voordelen hebben, ze zijn op termijn ook goedkoper voor het energiebedrijf.

Groene energieleverancier

In samenwerking met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE gaf de Consumentenbond in 2019 de Vattenfall nog een 6.2 als rapportcijfers qua duurzaamheid. Een aantal grote bedrijven, zoals Vattenfall (Nuon) en Eneco, vallen in de middenmoot. Deze bedrijven zijn vaak nog geworteld in de vervuilende fossiele energie, maar investeren ook in energie uit hernieuwbare bronnen.

Bron: ANP en Consumentenbond

Meer over:

windmolenpark, hout

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema21 sep 2020 - 16:08

leuk experiment