Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wind op zee wordt drie keer goedkoper dan kolenenergie

29 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
duurzaamheid windmolen zonnepanelen

© Bron: Pixabay

Windstroom is in 2030 gemiddeld ruim drie keer goedkoper dan kolenstroom. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek. Er is berekend dat de kostprijs voor wind op zee in 2030 gemiddeld 3,5 cent per kilowattuur (kWh) kost, kolenstroom kost in 2030 gemiddeld 12,3 cent.
Het sluiten van de Uniper-kolencentrale per 1 juli, zoals is afgesproken in het Energieakkoord uit 2013, is de aanleiding voor het onderzoek. Natuur & Milieu roept het nieuwe kabinet op om door te gaan met de succesvolle route: kolen eruit en wind erbij.

Subsidie windenergie

Natuur & Milieu stelt dat subsidie voor windenergie de komende jaren nog wel nodig is. Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. van Natuur & Milieu, stelt: "Subsidie tot 2030 is een voorwaarde om de kostendaling tot dat jaar te kunnen garanderen. Na 2030 verwachten wij dat de markt op eigen benen kan staan en geen subsidie meer nodig heeft." Het kabinet maakt juist bekend dat het wil proberen voor de bouw van het volgende windpark op zee bedrijven te strikken zonder subsidie te verlenen. Eind vorig jaar dacht minister Henk Kamp nog dat het 7,5 jar zou duren voor de bouw van een windmolenpark rendabel zou zijn.

CO2-opslag

Voor Natuur & Milieu is het duidelijk dat kolenenergie passé is. ‘Kolenbedrijven hebben hun geloofwaardigheid verloren. Ook CO2-opslag bleek de verkeerde route te zijn om kolencentrales te vergroenen, bleek deze week. Het vergroenen van de Nederlandse kolencentrales kost bovendien 8 miljard euro. Wij pleiten voor het zo snel mogelijk sluiten van alle kolencentrales: kolenstroom wordt duurder, wind goedkoper en de Nederlandse burger is allang klaar voor duurzame energie,’ aldus Van Hooijdonk.  
Bron: Natuur&Milieu

Meer over:

windstroom

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar