Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wind en zeewier oogsten op zee

16 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Zeewier

© Fotograaf: towanda

Het Belgische windpark Norther test samen met Stichting Noordzeeboerderij een zeewierboerderij in een windpark op zee. Volgens beide partijen is dat een wereldprimeur.

Zeewier oogsten

Het windpark van Norther ligt zo'n 25 kilometer voor de kust van het Zeeuwse Westkapelle en het Belgische Zeebrugge. Stichting Noordzeeboerderij wil de ruimte tussen de windmolens gaan gebruiken om zeewier te verbouwen. De test, die deze zomer begint, is op een schaal van ongeveer een hectare. De eerste oogst van het zeewier moet in de lente plaatsvinden.

Zeewier komt nu vooral uit Azië. In Europa is vanuit de voedingsmiddelenindustrie, horeca en supermarkten een groeiende vraag naar het product. In de Oosterschelde en op Texel produceren ondernemers al zeewier voor verschillende producten zoals thee, kruiden en pasta.

Eiwitrijk product

Natuur & Milieu meldde begin vorig jaar op basis van een onderzoek dat grootschalige zeewierteelt op de Noordzee in 2030 net zoveel eiwit kan opleveren als 5,6 miljoen kippen. Zo kan zeewier een rol spelen in de eiwittransitie: het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten op het bord.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar