Wind blaast kleine alk richting Veluwe
• 16-11-2007
• leestijd 2 minuten
"Het beestje kwam gewoon uit de lucht vallen." Een kleine alk. Wandelaars vonden dit bijzondere zwartwitte vogeltje in de buurt van de Tongerense school en brachten het bij de vogelopvang van Harry van Diepen aan in Epe. Dat staat deze week op de website van de Stentor.
De kleine alk is de kleinste zeevogel die we kennen - de lengte is zo'n 20 centimeter - en leeft in de hoogarctische gebieden, zoals Groenland of Spitsbergen. Daar broeden ze met miljoenen tussen de neergevallen rotsblokken tegen hoge berghellingen. Ze broeden aan de randen van het pakijs.
Volgens Van Diepen is het 'tamelijk zeldzaam' dat het beestje in Nederland wordt gezien. "Het komt voor na een behoorlijke storm. We hebben er hier niet zo veel van gemerkt, maar op zee heeft het erg gewaaid. De meeste alken zitten nu bij Engeland", zo verlkaarde hij tegenover de Stentor. Bij hevige stormen, vooral in november, kunnen de vogels soms ver landinwaarts worden geblazen. Het noordelijke deel van de Noordzee behoort nog net tot het reguliere overwinteringsgebied.
In plaats van plankton gaf Van Diepen de vogel een beetje kattenvoer in water. "Ze zijn gewend om in water te duiken en dan het plankton eruit te vissen. Daarom is het moeilijk om hem eten te geven. Maar de vogel mankeert verder niets." Of het om een mannetje of een vrouwtje gaat, kan de Epenaar niet zien. Het beestje huisde gisteren tijdelijk in een kooi in de schuur. Inmiddels heeft hij de kleine alk naar zee gebracht. "Dan moet het wel goed komen."