Willie Smit’s Ark van Noach_04_12_2009
• 04-12-2009
• leestijd 2 minuten
Door ontbossing en branden is Indonesië de twee na grootste CO2-vervuiler ter wereld. Maar liefst tachtig procent van de Indonesische emissies wordt veroorzaakt door vernietiging van de natuur. Het is het levenswerk van de Nederlandse bosbouwingenieur/dierenbeschermer Willie Smits geworden om zoveel mogelijk van de biodiversiteit van Indonesië te behouden. Een televisieploeg van de VARA zocht hem op.
Voor voornamelijk de productie van palmolie, pulp en papier vindt op grote schaal een kaalslag op Sumatra, Papua en Borneo (Kalimantan) plaats.
Als in een gebied al het hout is gekapt en er een paar keer brand heeft gewoed verdwijnen alle voedingstoffen uit de grond. Het lukt de natuur niet om op die plekken zichzelf te herstellen, bomen kunnen er domweg niet meer groeien en zo blijft het gebied erg vatbaar voor spontane of aangestoken branden. Van miljoenen hectares regenwoud blijft daarom alleen nog onvruchtbaar grasland over.
Willie Smits heeft de wereld versteld doen staan door in zo’n verwoest gebied toch een oerbos aan te planten. Hij heeft in zeven jaar een nieuw regenwoud gecreëerd. Terwijl in een razend tempo de allerlaatste ongerepte natuurgebieden worden verwoest bouwt Smits gestaag door aan een moderne Ark van Noach. Honderden diersoorten hebben in ‘zijn’ Sambodja Lestari weer een plek gekregen om te (over)leven.
Smit redt naast dieren ook honderden plantsoorten die in Indonesië dreigen uit te sterven en werkt naar eigen zeggen aan een biodiversiteitbank: ‘We hebben een collectie van alle originele boomsoorten aangelegd die nu aan het uitsterven zijn. Door de klimaatsverandering is namelijk de seizoensgebonden bloei- en vruchtzetting van de bomen verdwenen’.
De VARA zendt op zaterdagavond 12 december in een Kassa Klimaatspecial meer aandacht aan Willie Smits en zijn projecten: Nederland 1 van 18:55 tot 20:00 uur.
www.williesmits.nl