Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Willem Ferwerda wint Duurzame 100

  •  
14-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
trouw

© Duurzame 100 van Trouw

Ecoloog Willem Ferwerda is door dagblad Trouw verkozen tot meest duurzame Nederlander. Als medeoprichter van Commonland herstelt hij onleefbaar geworden gebieden wereldwijd. Zoveel mogelijk partijen betrekt hij hierbij.
Willem Ferwerda is directeur en oprichter van Commonland, een organisatie die projecten ontwikkelt om gedegradeerde gebieden op basis van een business model te herstellen in samenwerking met lokale partijen, bedrijven en investeerders. Hij heeft hiervoor het 'four returns model' ontwikkeld: elk te herstellen gebied resulteert in vier 'returns'; inspirationele, sociale, natuur en financiële returns. Ferwerda is Executive Fellow Business & Ecosystems aan de Rotterdam School of Management - Erasmus Universiteit en speciale adviseur van de IUCN Commission Ecosystem Management (Zwitserland).
Van 2000-2012 was hij directeur van het Nederlandse kantoor van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). In deze periode zette hij o.a. een internationaal natuurbehoudprogramma op, dat 1500 projecten heeft gefinancierd. In 2005 richtte hij Leaders for Nature op, een internationaal bedrijven netwerk om biodiversiteit op de agenda te zetten. Het resulteerde o.a. in een open brief van 80 CEO's aan de overheid in 2006, hetgeen leidde tot een akkoord over biodiversiteit tussen de IUCN-lidorganisaties en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ferwerda studeerde tropische ecologie en milieukunde in Nederland en Colombia. Hij staat in de Trouw Duurzame Top 100.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.