Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wilde zwijnen leven geïsoleerd

29 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
wildzwijn

© Wild zwijn wroet met z’n snuit in de bosbodem op zoek naar voedsel - fotograaf risseeuw

Ondanks de aanleg van ecoducten de laatste decennia, waardoor veel natuurgebieden weer met elkaar verbonden zijn, blijft de Veluwe voor wilde zwijnen een te versnipperd gebied. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van Joost de Jong van de Wageningen Universiteit, die DNA-onderzoek deed onder wilde zwijnen en edelherten in heel Europa.
Uit die genetische gegevens blijkt dat groepen wilde zwijnen op de Veluwe volkomen geïsoleerd van elkaar leven. Dat leidt tot inteelt en een geringere genetische variatie, waardoor een populatie zwijnen mogelijk op den duur zwakker zou kunnen worden.
De Jong pleit er dan ook voor om, naast het blijven ‘ontsnipperen’ van natuurgebieden door bijvoorbeeld de aanleg van ecoducten, ook wilde zwijnen van elders uit te zetten op de Veluwe. Hiermee breng je vers bloed in een groep zwijnen. De onderzoeker noemt de genetische variatie binnen een groep dieren ook biodiversiteit.
Net als dat we een verantwoordelijkheid hebben om de variatie van plantensoorten en diersoorten groot te houden, hebben natuurbeheerders volgens Joost de Jong ook de verplichting te zorgen voor genetische variatie binnen groepen wilde zwijnen of edelherten die in hun gebieden leven.
wild zwijn hbrummelhuis

© Jonge wilde zwijnen - fotograaf hbrummelhuis

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.