Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde zaden oogsten

  •  
29-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
RenevanLoon

Ecoloog Rene van Loon oogst wilde zaden

© Jeannette Parramore

In opdracht van Staatsbosbeheer verzamelt ecoloog Rene van Loon bottels en zaden van wilde bomen en struiken. Deze autochtone soorten maken nog maar 5% uit van het totaal aan bomen en struiken. Reden genoeg om de zaden te verzamelen in een genenbank, waar ze bewaard en opgekweekt kunnen worden.

Maasheggen

Spaanse aak, rode kornoelje, kardinaalsmuts, sleedoorn.. zo maar een maar van de 115 inheemse houtachtige soorten die wij kennen. Een groot deel daarvan is te vinden in de Maasheggen, waar Rene van Loon vaak te vinden is. Het landschap is door de eeuwen heen gevormd door boeren, die de heggen gebruikten om vee binnen te houden. De genoemde soorten komen hier naar schatting al tienduizend jaar voor.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer wil met het oog op biodiversiteit het areaal aan autochtone soorten verdubbelen. Vijfduizend hectare nieuw bos wordt er de komende jaren aangeplant, waarvan een groot deel met dit materiaal. Honderd jaar geleden werden er vooral snelgroeiende bomen geplant als eik en grove den. Die waren nodig voor de steenkoolmijnen.  Maar inmiddels zijn de inzichten met betrekking tot een gezond bos veranderd en is de zorg voor natuur belangrijker geworden.

Mooie namen

Behalve de bovengenoemde soorten komen in de Maasheggen ook 1- en 2-stijlige meidoorn, es, wegedoorn, zomereik, honds- en heggenroos, vlier, gladde- en fladderen, schiet- en kraakwilg, bosrank en bosaalbes voor.

Lees meer over wilde soorten

Meer over:

bomen, inheemse
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema1 dec. 2020 - 10:08

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.