Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde tulpen in de duinen

  •  
18-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
zandtulpje.jpg
Vlak achter het strand in de eerste duinenrij groeit het Zandtulpje. Het Zandtulpje is een bedreigde soort bekerzwam die zich heeft aangepast aan het zilte en rondwaaiende zand tussen Helm, het gras wat je als eerste ziet als je het strand verlaat.
Hoewel het paddenstoelenseizoen in het binnenland wat op zijn retour is zijn aan de kust nog wel leuke paddenstoelen te vinden. In de duinen aan de zeereep bijvoorbeeld zijn verrassende paddenstoelen te vinden. Een van de meest markante is het Zandtulpje.
Het Zandtulpje ( Peziza ammophila ) is een bedreigde soort bekerzwam die zich heeft aangepast aan het rondwaaiende zand tussen Helm (Ammophila arenaria) in de buitenste duinenrij. Zeker geen plaats waar je een paddenstoel verwacht.
Het Zandtulpje heeft een onstuimig milieu nodig, zoals een plaats waar het duinzand volop in beweging is. Is deze dynamiek niet of nauwelijks aanwezig, dan ontbreekt ook het Zandtulpje. Er zijn ongeveer 15 soorten paddenstoelen die in dit zilte en zanderige milieu gevonden worden en ze leven allemaal van dode onder- en bovengrondse delen van Helm. Het Zandtulpje is alleen laat in het jaar te zien. U kunt het langs de gehele kust vinden op plaatsen waar het duinzand goed in beweging is. Het meest komt het echter voor op de Wadden- en de Zeeuwse eilanden. Als u binnenkort weer lekker uitwaait op het strand let dan goed op in de buitenste duinenrij, wellicht komt u het Zandtulpje ook tegen.
Tekst en foto's: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.