Vroege Vogels

Wilde plannen voor veel meer schelpdiervisserij

  •  
23-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Op dit moment circuleren in Den Haag plannen die er toe kunnen leiden dat meer vergunningen voor de ensisvisserij en de handkokkelvisserij worden afgegeven.
Ensis is een schelpdier en algemeen bekend als mesheft of scheermessen. Ze leven,in de diepere delen van de Waddenzee en de Noordzeekustzone, tot 50 cm diep in de bodem en eten plankton dat ze uit het zeewater filteren. Ensisvisserij gaat dus decimeters de bodem in. De vertroebeling die optreedt als de bodem tot decimeters diep wordt losgespoten is groot. Tot nu toe zijn er vier vergunninghouders. Het areaal dat door hen jaarlijks wordt bevist is gering.
De huidige vergunninghouders voor de handmatige kokkelvisserij nemen ook hun verantwoordelijkheid door slechts een fractie van de in het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij voor bevissing vrijgegeven hoeveelheid kokkels in de Waddenzee op te vissen. Beide visserijen vinden op dit moment eigenlijk op een beheerste manier plaats met in achtneming van de grenzen die het ecosysteem kent.
Als de Haagse plannen om meer vergunningen te gaan verlenen doorgaan is het gedaan met de beheerste visserij. De grenzen van het ecosysteem zullen weer snel opgezocht worden. Fouten die gemaakt werden in Den Haag door mechanische kokkelvisserij te vergunnen dreigen herhaald te worden. De bestaande Ensisvisserij en de bestaande handkokkelsector kunnen het slachtoffer worden van het schrijnend gebrek aan duurzaamheidbesef in Den Haag. De Waddenvereniging en andere natuurbeschermers zullen er voor waken dat de grenzen die de natuur stelt leidend blijven voor visserij op de Waddenzee. Het is daarom zaak dat de huidige vorm van visserij op ensis en kokkels behouden blijft.
Bron: Waddenvereniging

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.