Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wilde oehoe gezien in Lelystad

24 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oehoe_rgroosjohanche.jpg

© Fotograaf: rgroosjohanche

Een zeldzame oehoe zat zaterdagmiddag op zijn gemak in een dakgoot van een woning in Lelystad en trok daar veel bekijks. De vogel was niet geringd waardoor is geconcludeerd dat het hier daadwerkelijk om een wilde oehoe gaat.

Oehoe is zeer zeldzaam

Na een tijdje was de vogel het zat en vloog hij weg om verderop in een boom te gaan zitten. In zijn klauwen hield hij vermoedelijk een duif vast. Later op de dag werd de oehoe opnieuw op de Botter gezien toen hij een nieuwe prooi gevonden had. Het is de tweede keer dat de oehoe in Lelystad wordt waargenomen.

Kenmerken van de oehoe

  • Grootste uilensoort ter wereld (twee keer een ransuil)
  • Grote, felgele tot vuur-oranje ogen
  • Meestal met lange, zwarte oorpluimen
  • Verenkleed is geel-bruin van kleur met zwarte accenten
  • De snavel is zwart en ligt verzonken

De eerste oehoe van Nederland

In 1997 werd de eerste oehoe ontdekt in Nederland door een toevallige waarneming. Enkele vogelaars luisterden naar een radioprogramma dat werd opgenomen op de Sint Pietersberg in Maastricht en dachten dat ze heel in de verte het geluid hoorden van een oehoe. Ze zijn vervolgens op onderzoek uitgegaan en jawel, de eerste oehoe werd ontdekt. Welk radioprogramma dat was, is niet bekend.

Terroroehoe

In maart 2015 werd een 'terror-oehoe' gevangen nadat hij wekenlang mensen had belaagd. Het ging hier waarschijnlijk om een ontsnapt exemplaar en deze uil was te tam om weer los te laten.

Meer over:

oehoe

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar