Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wilde kat verovert terrein in Limburg

17 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
wildekat.JPG

© Wilde kat in Brabant © Staatsbosbeheer / Peter van Stiphout

Vanuit het zuiden rukt de wilde kat op. Uit onderzoek met zenders en cameravallen blijkt dat de wilde kat zich thuis voelt in het Vijlenerbos bij Vaals. De wilde kat plant zich voort en verovert terrein op de verwilderde huiskatten in dit natuurgebied.

Zender

In opdracht van ARK Natuurontwikkeling zijn vijf wilde katten uit het Vijlenerbos gezenderd met een gps-halsband. Onderzoekers zijn regelmatig op zoek gegaan naar de dieren. Een van de onderzoekers, Jasja Dekker, vertelt: “Soms weet je dat ze vlakbij moeten zijn, maar je ziet ze gewoon niet. Na het terug loslaten hebben we de dieren dus nooit meer in het echt teruggezien. Intussen hebben we wel een enorm goed inzicht gekregen in hun leven."

Verspreiding

Uit de verzamelde gegevens blijkt dat de katten zich vooral binnen het Vijlenerbos bewegen. De volwassen dieren hebben een grote actieradius, ze komen in vrijwel het hele bos. Het vrouwtje met jongen beperkt zich tot een kleiner gebied. Op de cameravallen is te zien dat er naast de gezenderde dieren nog twee andere wilde katten rond lopen. Ook verwilderde huiskatten zijn te zien op de beelden, maar dit aantal is vijf keer zo laag als in 2010-2011.

Oversteek

De wilde katten steken regelmatig de weg over. Ze maken geen gebruik van de dassentunnel, waar wel steenmarters, vossen en dassen doorheen lopen. Tot nu toe is één van de gezenderde katten helaas aangereden.
Uit het onderzoek blijkt dat de wilde kat oprukt in het bos. Om zijn verspreiding verder te helpen, zijn er goede verbindingen nodig tussen bossen. ARK Natuurontwikkeling zet zich in Limburg in voor extra verbindingen voor de wilde kat. Meer informatie over de wilde kat is te vinden op deze website .

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.