Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wilde bijenreservaat

22 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Pluimvoetbij

© Pluimvoetbij. Fotograaf: SjanivanOphemert

Vlakbij het hoogste punt van Texel, de ‘Hoge Berg’, ligt een zeer bijzondere plek: de Zandkuil. Dit is Nederlands eerste insectenreservaat, opgericht door de beroemde natuurvorser Jac. P. Thijsse. In het reservaat leven tientallen soorten wilde bijen en graafwespen. Milouska gaat met John Smit van EIS Kenniscentrum Insecten op zoek naar een aantal bijzondere exemplaren.

Insectenpaleis

De Zandkuil is bekend onder insectenkenners in Nederland. De indeling van de kuil is een ideale nestelruimte voor veel insecten. Zo heeft de kuil verschillende hoogtes en soorten begroeiing. Verder heeft het beschutte en op het zuiden gelegen zandwanden, waarin graafwespen en zandbijen hun nestholtes kunnen maken. Soorten zoals rupsendoders, zandblauwtje, grijze rimpelrug en de klokjesdikpootbij hebben hun plek gevonden in de kuil. Verder zit er in de zandkuil mogelijk de grootste pluimvoetbijkolonie van Nederland.

Open houden

Jac. P. Thijsse ontdekte de plek al rond 1900. Hij schreef er lyrisch over in het natuurtijdschrift De Levende Natuur en in zijn bekende Verkade-album 'Texel'. Dankzij zijn inzet verwierf Natuurmonumenten de Zandkuil in 1924. Begin jaren tachtig groeide de kuil echter steeds meer dicht. Met hulp van vrijwilligers kwam daar verandering in. Er wordt jaarlijks kleinschalig geplagd, gemaaid en zandige en lemige randjes worden afgestoken zodat de dieren weer nestholtes kunnen maken.
Vroeger kwamen de kinderen van Texel jaarlijks met Pinksteren (Bossiesdag) langs om het afgesloten gebied in te gaan om daar te spelen en met hun voeten en handen het gebied wat open te maken. Deze traditie bestaat niet meer.

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.