NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wilde apen

15 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
wilde-apen
Wie hoort er eigenlijk in een natuurreservaat: de mens of de in het wild levende  dieren en planten? Frank Berendse (hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie) beschrijft in zijn nieuwste boek ' Wilde apen ' de relatie tussen de mens (de wilde apen) en de natuur.

Natuurbeheer

Wat willen we in Nederland met onze natuur en hoe hoog staat het op de prioriteitenlijst van de politiek ? Willen we landbouwgrond inperken ten faveure van de natuur, of willen we het bij het oude houden? Frank Berendse behandelt in zijn boek de diverse vervuilende aspecten van onze landbouw zoals onder meer de afgifte van ammoniak en de gevolgen van de bestrijdingsmiddelen voor insecten en vogels en ook uiteindelijk voor de mens zelf.

Belasting heffen op bestrijdingsmiddelen

Berendse ziet een oplossing: belasting heffen op de aanschaf van bestrijdingsmiddelen, antibiotica en bepaalde soorten veevoer, opdat er een schone landbouw zal overblijven. Een landbouw waarin een onbespoten appel minder duur zal zijn als een plofkip.
Als voorvechter van wetenschappelijk gefundeerd natuurbeheer adviseerde Frank Berendse onder andere het kabinet en de Europese Commissie over bestrijdingsmiddelen en nieuw natuurbeleid.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.