Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wieringen weer een eiland

  •  
19-09-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
wieringen.jpg
In maart besloten de Provinciale Staten van Noord Holland om het Wieringerrandmeer aan te leggen. En hiermee wordt Wieringen na 80 jaar weer een eiland. Het besluit had nogal wat voeten in de aarde. Een discussie met voor-en tegenstanders van het Wieringerrandmeer.
De geschiedenis van Wieringen is altijd met water verbonden geweest. Het voormalige eiland maakt sinds 1924 onderdeel uit van het vasteland. Begin deze eeuw kwamen er vanuit de Provinciale Staten plannen naar buiten om een randmeer te ontwikkelen tussen Wieringen en de Wieringermeerpolder. Door dit meer zou Wieringen weer een (schier)eiland lijken.
Het Wieringerrandmeer moet zuidelijk van het voormalige eiland Wieringen gegraven gaan worden en komt in verbinding te staan met het Amstelmeer, het Ijsselmeer en de Waddenzee. Voor de aanleg, die in 2010 zou kunnen beginnen, moeten veel boerenbedrijven plaatsmaken voor het randmeer. Het randmeer zou toeristen moeten trekken en op eilandjes zullen bijna 2000 huizen worden gebouwd.
Niet iedereen is blij met de komst van het Wieringerrandmeer. Sommige boeren zien zich gedwongen hun bedrijf te verhuizen. In juni werd Het Andere Wieringerrandmeer gepresenteerd, een alternatief plan van bewoners en zowel boeren- als natuurorganisaties, verenigd in het Wierings Beraad. Hierin wordt het onder water te zetten gebied kleiner, worden minder woningen gebouwd en hoeft geen enkel boerenbedrijf te wijken. Het plan werd in september door de voorstanders van het Wieringerrandmeer naar de prullenbak verwezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.